Дали човекот има стапнато на месечината?

  Share

  Poll

  Дали човекот има стапнато на месечината?

  [ 4 ]
  80% [80%] 
  [ 1 ]
  20% [20%] 

  Општо гласови: 5
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Feanor on Чет Јан 28, 2010 6:20 pm

  Гледам дека оваа тема е популарна и кај нас, иако според мене не треба да биде, бидејќи од сите теории, оваа ми е најсмешна.

  Но, сепак треба да се даде на сите право на збор, па еве, и мене ме интересира, да дознаам зошто мислите дека Аполо 11 никогаш не отишло на Месечината, и зошто воопшто некој би одел толку далеку да исфабрикува вакво нешто.

  Ако е за американците да се покажат пред русите, ова нема смисла во старт, бидејќи ако Америка била загрозена од Русија по ова прашање, односно ако русите би слетале први, тоа значи дека слетувањето е можно. И, ако е исфабрикувано, зошто тогаш би го фабрикувале уште 5 пати?

  За мене сета теорија паѓа во вода со фактот дека русите честитале за слетувањето, и тоа било одблизу следено од нивните сателити. Но, на линкот подоле има објаснување за сите точки од оваа „теорија, и тоа е од човек кој долги години се занимава аматерски со астрономија, и кој прашал вистински физичари, и тоа неповрзани со НАСА, што мислат за ова.

  Fox TV and the Apollo Moon Hoax[url][/url]

  Тескстот е на англиски, и планирам јас да нашишам нешто на ова прашање базирано на ова и на други извори, ама тоа во догледно време.

  Еве го и оригиналниот документарец (првиот дел, ресто лесно ќе најдете):
  https://www.youtube.com/watch?v=Y5MVVtFYTSo

  Веќе имавме гласање за оваа на сајтот и резултатот беше 21:11 во корист на слетувањето. На форумот во гласањето овозможив и да се откажуваат гласовите, доколку се премислите, и со тоа се надевам дека ќе почнеме дебата. Иако ова не заслужува дебата, според мене Smile


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Geograf
  Geograf

  Број на мислења : 98
  Age : 29
  Местолокација : Делта квадрант
  Registration date : 2009-02-12

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Geograf on Чет Јан 28, 2010 10:08 pm

  Во врска со видеото за слетување на Месечината, мислам дека тоа слетување воопшто не се случило, исто напишав и на фејсбук, еве го пишувам и тука.
  Во докумантарецот има многу докази кои кажуваат дека човекот нема стапнато на Месечината. Покрај ова видео треба да се погледнат сите продолженија на документарецот, за да ги воочиме фактите кои се изнесени. Човекот никогаш не стапнал на Месечината!
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Feanor on Чет Јан 28, 2010 11:36 pm

  Bobby напиша:Во врска со видеото за слетување на Месечината, мислам дека тоа слетување воопшто не се случило, исто напишав и на фејсбук, еве го пишувам и тука.
  Во докумантарецот има многу докази кои кажуваат дека човекот нема стапнато на Месечината. Покрај ова видео треба да се погледнат сите продолженија на документарецот, за да ги воочиме фактите кои се изнесени. Човекот никогаш не стапнал на Месечината!

  Се надевам дека го погледа и вториот линк, има еден куп докази против тие „докази“.

  Ништо од документарецот не е доказ за мене.

  Митбастерс побија многу од нив исто.

  Уште пет пати сме се спуштиле на месечината.

  И, никој не ми одговара, зошто русите признале пораз???


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Geograf
  Geograf

  Број на мислења : 98
  Age : 29
  Местолокација : Делта квадрант
  Registration date : 2009-02-12

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Geograf on Пет Јан 29, 2010 4:33 am

  Feanor напиша:
  Bobby напиша:Во врска со видеото за слетување на Месечината, мислам дека тоа слетување воопшто не се случило, исто напишав и на фејсбук, еве го пишувам и тука.
  Во докумантарецот има многу докази кои кажуваат дека човекот нема стапнато на Месечината. Покрај ова видео треба да се погледнат сите продолженија на документарецот, за да ги воочиме фактите кои се изнесени. Човекот никогаш не стапнал на Месечината!

  Се надевам дека го погледа и вториот линк, има еден куп докази против тие „докази“.

  Ништо од документарецот не е доказ за мене.

  Митбастерс побија многу од нив исто.

  Уште пет пати сме се спуштиле на месечината.

  И, никој не ми одговара, зошто русите признале пораз???


  Во ред јас на никого не му сугерирам да верува во кажаното во документарецот, едноставно тоа е мое гледање на работите. Што се однесува до русите во документарецот го потврдуваат присуството на радијација и поради тоа се свесни дека не можат да пратат некој на Месечината. Да можело да одат до сега русите би отишле на Месечината, ама не се осмелиле, токму поради озрачувањето и последиците кои би ги претрпеле астронаутите.
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Feanor on Пет Јан 29, 2010 5:01 am

  Bobby напиша:
  Feanor напиша:
  Bobby напиша:Во врска со видеото за слетување на Месечината, мислам дека тоа слетување воопшто не се случило, исто напишав и на фејсбук, еве го пишувам и тука.
  Во докумантарецот има многу докази кои кажуваат дека човекот нема стапнато на Месечината. Покрај ова видео треба да се погледнат сите продолженија на документарецот, за да ги воочиме фактите кои се изнесени. Човекот никогаш не стапнал на Месечината!

  Се надевам дека го погледа и вториот линк, има еден куп докази против тие „докази“.

  Ништо од документарецот не е доказ за мене.

  Митбастерс побија многу од нив исто.

  Уште пет пати сме се спуштиле на месечината.

  И, никој не ми одговара, зошто русите признале пораз???


  Во ред јас на никого не му сугерирам да верува во кажаното во документарецот, едноставно тоа е мое гледање на работите. Што се однесува до русите во документарецот го потврдуваат присуството на радијација и поради тоа се свесни дека не можат да пратат некој на Месечината. Да можело да одат до сега русите би отишле на Месечината, ама не се осмелиле, токму поради озрачувањето и последиците кои би ги претрпеле астронаутите.

  И покрај тоа, што знаеле за ова, не рекле ништо во јавност??? САД и СССР се биле најголеми ривали во историјата на планетата, само да потсетам. И покрај тоа што знаеле за ова, дека не е можно никој да стапне, ништо не рекле толку многу години?

  Зошто оваа теорија почнува од Америка? И тоа е интересно прашање. Што сакаат да кажат, дека никој физичар во светот не е паметен да го спомне ова, и дека цел свет слепо ќе верува на ваков пропуст? За ова сценарио да работи, треба 96% од планетата да се идиоти.

  Русите укажале на Ван Аленовиот појас, кој, бил откриен од Спутник. Но, прво самото аполо имало заштита од таа радијација, а друго, ни приближно доволно време не се задржале астронаутите таму за да има ефект таа радијација на нив.

  Еве ти подоле објаснување за проблемот радијацијата, ме мрзеше да преведувам, земено е од тука. И од овој текст уште нешто треба да забележиш, кај е проблемот со вакво резонирање: Кога поставуваш теорија, и кога некој ти проследи контра-аргументи, не треба да скокнеш веднаш кон помислата дека е завера, или дека доказите се исфабрикувани. Значи, вакво резонирање не е научно. Затоа и звучи смешно.

  5. The problem of Radiation

  One of the more serious problems with the authenticity of the Lunar missions involves the level of radiation produced by the sun. Here on Earth, we are protected from most of the sun's radiation by our atmosphere and the Earth's magnetic field. However, out in space there is no such protection. Some theorists have estimated that a space-craft moving beyond Earth's protective magnetic field (much further than the International Space Station) would need several inches of lead shielding to protect the astronauts on board. Since the missions to the moon had no such shielding, theorists conclude that the astronauts on board should have perished; and since they obviously survived, the whole thing was faked.

  The problem with this type of reasoning is that these theorists are estimating what will happen when people aboard space-craft are exposed to such intense radiation. When they conclude that astronauts could not possibly survive, they seem to be closing their theory to the possibility of falsification. When presented with the possibility that the astronauts did survive, these theorists do not reassess their theories--rather, they denounce the evidence as fake. This isn't the way science should work. The idea that nobody can survive the radiation in space is a theory that can only be confirmed or falsified by sending someone up there. Now, since supporters of this theory do not believe that anyone has been that far into space, they have no grounds upon which to assert the truth of their claim and the falsity of the Lunar missions. For all they know, they could be wrong and people did go to the moon and survive.

  The thought that radiation would kill the astronauts on their way to the moon rests on a misunderstanding of radiation in space. It is true that the sun can release intense bursts of radiation, but not all radiation is harmful. Radiation from the sun can be measured in terms of solar particle energies. These range in intensity. The low energy particles, which measure in the thousands of electron volts, can easily be stopped by a space-craft's hull or a space suit. At the other end of the scale, the very high energy particles (over 1000 million electron volts) can pass right through a space-craft and the people on board without actually interacting with their body cells. The most dangerous particle energy level sits somewhere in the middle (in the millions of electron volts). During a solar flare, particles at all energy levels are produced and this can be very dangerous for astronauts. Fortunately, solar flares do not occur everyday and they do not send particles out in all directions.

  An understanding of radiation in space shows us that an astronaut on a trip to the moon will not necessarily be exposed to dangerous levels of radiation. Of course, this is not to say that there are no risks. A solar flare in the wrong direction could do serious harm to an astronaut. But such flares are not everyday occurrences. Furthermore, being exposed to a high dose of radiation does not guarantee illness, cancer, or death. It merely raises the probability. It is possible for an astronaut to live a long healthy life after being exposed to radiation levels produced during a solar flare.


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Feanor on Пет Јан 29, 2010 5:02 am

  И јасно ми е дека несакаш ништо да ми наметнеш, а и не можеш... Smile

  Само си правиме дискусија.

  Аххххх... ќе го заборавев моите омилени делови од оваа теорија... Знамето што се вее без ветер, и секако, нема ѕвезди на фотографи.....

  Значи, ова треба да се земе како школски пример за тоа какви се работи се пуштаат на телевизија...

  Кој и да ја составил оваа теорија, прво промашил основно образование. Њутнови закони. Ако нешто тресеш, тоа ќе се тресе. Вакуум е проблем? Њутн рекол дека во вакуум тело што се движи (во овој случај тресе, вее како сакаш) при одсуство на триење на воздух, и на површината, ќе остане во таа состојба, односно ќе продолжи да се движи, додека нешто не го сопре. Значи, секоја чест на оној што го нуди овој „доказ“ како доволен

  Второ, за ѕвездите. Овој човек очигледно не фатил фотоапарат во рака, или барем не сликал ноќе. Или само не чул за експозиција. Што го прави тотален лаик, и неадекватен да поставува ваква теза. Ова може да се проба, само треба да се отиде на темно место, кај што се гледаат максимален број ѕвезди. Застануваш пред камера, се сликаш.... и... не се гледа ниту една!!!! (нормално, ако не подесиш правилна експозиција). Или завера е?

  Значи, кога некој ќе ми дојде со вакви глупости и ми вели дека се цврсти докази, се друго му паѓа во вода Smile


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Nikola_S
  Nikola_S

  Број на мислења : 184
  Age : 29
  Местолокација : Измеѓу Хипокампус и Неокотрекс
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Nikola_S on Чет Фед 11, 2010 12:54 am

  Точно е дека секој има право на свое мислење, но плуралноста и слобода на мислење секогаш паѓа во вода кога тие ке се спротивстават. Главниот проблем е што мислењата се потпираат на факти, кои пак имаат две агрегатни состојби, вистина и невистина. Така да преку дијалектичка и пред се преку логичка анализа може да се дојде до вистината, односно до точноста и неточноста на самите мислења. Секако дека она поиздржано се наметнува над она кое почива на банални факти. Со други зборови, Боби убаво е што имаш свое мислење, но за жал е погрешно!


  _________________
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Feanor on Чет Фед 11, 2010 2:11 pm

  Nikola_S напиша:Точно е дека секој има право на свое мислење, но плуралноста и слобода на мислење секогаш паѓа во вода кога тие ке се спротивстават. Главниот проблем е што мислењата се потпираат на факти, кои пак имаат две агрегатни состојби, вистина и невистина. Така да преку дијалектичка и пред се преку логичка анализа може да се дојде до вистината, односно до точноста и неточноста на самите мислења. Секако дека она поиздржано се наметнува над она кое почива на банални факти. Со други зборови, Боби убаво е што имаш свое мислење, но за жал е погрешно!

  Нормално, во демократија сите имаат право на свое мислење, па и ако е погрешно! Smile

  Никола, подобро ни ја неможев ова да го кажам.... Smile


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Geograf
  Geograf

  Број на мислења : 98
  Age : 29
  Местолокација : Делта квадрант
  Registration date : 2009-02-12

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Geograf on Саб Мар 13, 2010 12:45 am

  Гледам по весник, листам и налете на страну веруете или не за повторан лет до Месечину од страну на Американци. Имено они ке конструирале поголеми шатлови за да имав поголему удобност и логистику, за разлику од онија кои биле пратени у претходан лет 'ако га е имало уопште'. Овј лет е планиран да се изведе около 2020 годину!?
  Заедно Русија, Јапан и Индија планирав да се здружив за истражувачки програме около Месец у наредни 25 године. Овој и останато у Шпиц од четвртак 11 март може да се прочита.
  Nikola_S
  Nikola_S

  Број на мислења : 184
  Age : 29
  Местолокација : Измеѓу Хипокампус и Неокотрекс
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Nikola_S on Чет Мар 18, 2010 4:48 pm

  Налете на едн интересан факт за прашину на Месечину. Ако се сеќате и видео кад га гледасмо, прашина како пребрзо да се движеше. Брзо се дизаше и брзо падаше(иако би се очекувало да е поспоро, заради 6-пута помалу гравитацију). Тој ви е још едн доказ дека човек Е слетеја на Месечину. Тамо прашина побрзо пада и се диза заради тој што нема ваздух да ву саздава отпор. Овој га најде у књигу на Артур Кларк - Светолост земаљска.


  _________________
  Geograf
  Geograf

  Број на мислења : 98
  Age : 29
  Местолокација : Делта квадрант
  Registration date : 2009-02-12

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Geograf on Чет Мар 18, 2010 5:28 pm

  У врску сс прашину, да кажемо дека си у право, али за знаме кое се вее иако нема атмосфера т.е. ваздух, ветар и за тој би имаја објаснување, такој ли? Ја мислу дека би требало да почекамо на 2020 годину ако има повторан лет, како што беше пишаја погоре за да ги видимо работе како ке се одвивав, али могуќе е да га замаскирав и овј пут, ипак технологија е напред отишла. Very Happy
  Martin
  Martin

  Број на мислења : 301
  Age : 31
  Местолокација : Catwalk Galaxy
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Martin on Чет Мар 18, 2010 6:03 pm

  B Geograf напиша:У врску сс прашину, да кажемо дека си у право, али за знаме кое се вее иако нема атмосфера т.е. ваздух, ветар и за тој би имаја објаснување, такој ли? Ја мислу дека би требало да почекамо на 2020 годину ако има повторан лет, како што беше пишаја погоре за да ги видимо работе како ке се одвивав, али могуќе е да га замаскирав и овј пут, ипак технологија е напред отишла. Very Happy
  Боби брат, за да сфатиш зашто знаме на Месечину може да се вее, прочитај на овј линк за Њутнови закони, посебно за прв и мислу дека и овој ќе ти се разјасни cheers cheers http://en.wikipedia.org/wiki/Newton%27s_laws_of_motion


  _________________
  They look so small from up here Very Happy
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Feanor on Чет Мар 18, 2010 6:24 pm

  Martin напиша:
  B Geograf напиша:У врску сс прашину, да кажемо дека си у право, али за знаме кое се вее иако нема атмосфера т.е. ваздух, ветар и за тој би имаја објаснување, такој ли? Ја мислу дека би требало да почекамо на 2020 годину ако има повторан лет, како што беше пишаја погоре за да ги видимо работе како ке се одвивав, али могуќе е да га замаскирав и овј пут, ипак технологија е напред отишла. Very Happy
  Боби брат, за да сфатиш зашто знаме на Месечину може да се вее, прочитај на овј линк за Њутнови закони, посебно за прв и мислу дека и овој ќе ти се разјасни cheers cheers http://en.wikipedia.org/wiki/Newton%27s_laws_of_motion

  Значи Боби, потврдуеш најголем проблем што се јавља куде људи што веруев у заговори. Комплетни сте лаици, а кда ви некој (што се повише разбира) даде поразумно објаснење (да не зборимо потачно), не га слушате, него и даље си мислите дека сте у праву.

  Да сви размислуев такој, наука нигде нема да отиде. Овој е типично дело на ТВ и интернет. Што повише се ширив, тој повише људи бивав експерти за работе за кои уствари немав благи везе.

  Не га спомињај знаме, МНОГО е смешно Smile) Али пошто ја 100 пута га објасни, нема па да се труду, пошто очигледно нема да ме слушаш, и па ќе си га кажуеш твое (у овј случај, мнооого погрешно) мислење. Ја немам ништо против теорие на заговор, ако ништо друго забавни су, а некои и давав работе за кои треба да се замислиш (на пример 9/11, или дали земја е шупља). Али овој е ептен смешно, и навредливо за целу људску популацију.

  Мој савет, ама ако те стварно интересира: упути се малко у физику. Много малце треба за да увидиш дека тј документарац е комерцијално ѓубре.


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Feanor on Чет Мар 18, 2010 6:35 pm

  А да, још нешто да допуну. Не е уопште срамота да не разбираш како може да се вее знаме у вакуум. Не га свакога интересира тој. Ја например, немам појма зашто служи карбуратор у авто. Ама ако ти знаеш, и ми кажеш, ја нема да ти тврду дека тој е немогуќе, и дека тропаш глупости, и дека служи за нешто сасвим десето Smile)

  Надам се дека ме свати. Прашај, информирај се, дознај две стране на конфликт, па тга донеси закључци. Пошто све повише и повише се шири куде људи тенденција да веруев на оној што им се сервира на бомбастичан начин, сас много драматичну музику, Мич Пилеџи како наратор, и автори на научну фантастику и спикери на НАСУ како експерти.

  Никој не ги гледа документарци на Хавкинга, кој неможе да е динамичан, или на онога јапанца на кога моментално не ми текнуе име. Они су досадни, нема заговори туј, тој е чиста наука. А што знаев научници? зар повише од автори? глупости.....


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Geograf
  Geograf

  Број на мислења : 98
  Age : 29
  Местолокација : Делта квадрант
  Registration date : 2009-02-12

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Geograf on Чет Мар 18, 2010 6:54 pm

  Ајде важи Марко ке ги разгледам па објаснувања од документарац и други факти и ке виду около физику ке се заинтересирам да биде појасно.
  Martin
  Martin

  Број на мислења : 301
  Age : 31
  Местолокација : Catwalk Galaxy
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Martin on Чет Мар 18, 2010 9:39 pm

  Feanor напиша:А да, још нешто да допуну. Не е уопште срамота да не разбираш како може да се вее знаме у вакуум. Не га свакога интересира тој. Ја например, немам појма зашто служи карбуратор у авто. Ама ако ти знаеш, и ми кажеш, ја нема да ти тврду дека тој е немогуќе, и дека тропаш глупости, и дека служи за нешто сасвим десето Smile)

  Надам се дека ме свати. Прашај, информирај се, дознај две стране на конфликт, па тга донеси закључци. Пошто све повише и повише се шири куде људи тенденција да веруев на оној што им се сервира на бомбастичан начин, сас много драматичну музику, Мич Пилеџи како наратор, и автори на научну фантастику и спикери на НАСУ како експерти.

  Никој не ги гледа документарци на Хавкинга, кој неможе да е динамичан, или на онога јапанца на кога моментално не ми текнуе име. Они су досадни, нема заговори туј, тој е чиста наука. А што знаев научници? зар повише од автори? глупости.....

  Да не мислеше за Dr. Michio Kaku??? Smile


  _________________
  They look so small from up here Very Happy
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Feanor on Чет Мар 18, 2010 9:47 pm

  Е бш он Smile фала Маце!!


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Geograf
  Geograf

  Број на мислења : 98
  Age : 29
  Местолокација : Делта квадрант
  Registration date : 2009-02-12

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Geograf on Пет Мар 19, 2010 10:58 pm

  Ја мислу дека довољно дискутирамо на овуј тему и нема потреба више да зборимо пошто свак си изнесе аргументи около овој, освен Боби профа, ваљда има работу и не може да постигне за на форум да пишуе, ама нема проблем. Ако се јави потреба може па да пишуемо на тему и да давамо нови аргументи.

  Sponsored content

  Re: Дали човекот има стапнато на месечината?

  Пишување  Sponsored content


   Сега е точно Сре Јан 23, 2019 10:23 am