Тераформирање на планетата Марс

  Share
  Lutovac
  Lutovac

  Број на мислења : 12
  Age : 28
  Местолокација : Андориа
  Registration date : 2010-05-05

  Тераформирање на планетата Марс

  Пишување  Lutovac on Саб Мај 08, 2010 3:32 am

  Па како што вели насловот Тераформирање на Марс.
  Како би изгледал Марс после Тераформирањето
  http://www.acceleratingfuture.com/michael/blog/images/TerraformedMarsGlobeRealistic.jpg

  Темата е за тоа дали и како би требало да се тераформира Марс за да може да подржи услови за живот како што ни се потребни нам.

  Мое мислење е дека првин би требало да се пратат машини (Роботи) Или веќе направени "Фабрики" Кои ќе испуштаат Co2 во атмосверата за да би можела планетата да се загрее со ефектот на стаклена градина, Потоа водата која е на половите на планетата сами по себе би се стопиле и би имало вода на планетата, трет чекор е засадување на генетски модифицирани едноставни растенија кои би го користеле Co2 за создавање на O2. Ова е едно кратко и грубо размислување за тераформирање на една планета како Марс. Сепак научниците докажале дека марс ги содржи сите хемиски елементи кои се потребни за живот каков што ни е познат на нас. Како што реков ова е кратко размислување и ако има некои нејасни работи околу моето мислење ве молам да прашате. Сепак би сакал да го видам вашето мислење за овој извонреден дофат кој бара технологија и разбирање на физиката,хемијата,математиката,биологијата и други науки.


  Последната промена е направена од Lutovac на Саб Мај 08, 2010 10:42 pm. Мислењето е променето 1 пати
  Geograf
  Geograf

  Број на мислења : 98
  Age : 29
  Местолокација : Делта квадрант
  Registration date : 2009-02-12

  Re: Тераформирање на планетата Марс

  Пишување  Geograf on Саб Мај 08, 2010 1:46 pm

  Тераформирањето на планетата Марс е доста интересна тема, која треба да добие големо внимание од страна на астрономите и научниците. Доста сложен процес ќе биде ако во иднина би се правел овој потфат. Нема да може да се донесат толку многу роботи или пак машини фабрики како што си пишал погоре, затоа што првин за да се донесат вакви роботи патот до Марс е долг, а и знаеме дека ако се изврши вакво вештачко ставање на воздух тој лесно во првиот стадиум ќе се соеднини со другите елементи, поточно ќе исчезне. Така што според мене ваквиот обид е неисплатлив и многу сложен. Ќе оставам на другите членови да се изјаснат околу ова, можеби ќе имаат подобар одговор. Во секој случај доста интересна тема за дискусија. Smile
  Martin
  Martin

  Број на мислења : 301
  Age : 31
  Местолокација : Catwalk Galaxy
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Тераформирање на планетата Марс

  Пишување  Martin on Саб Мај 08, 2010 5:47 pm

  Како што рече Обама, во стилот на Кенеди дека до 2030 ќе биде пратен човечки екипаж на Марс. Ова воедно ме восхити и разочара, од проста причина што во 60 тите години на минатиот век истото го кажа и Кенеди со додавање дека после тоа ќе се изгради перманентна база на Месечината за вселенски истражувања... Како што може да забележиме поминаа повеќе од 50 тина години и од базата нема ништо... Скептик сум и за колонизирање на Марс, бар во нашиот животен век. Технологијата за правење на фабрики кои ќе работат на Марс сеуште е скапа инвестиција и поради променливата економија неколку години наназад, НАСА имаше енормно кратењље на буџетот и укинување на програмата за враќање на Месечината - Constellation. Додека зависиме од малите книжни банкноти, баш и нема да постигнеме некакков успех на овој план или на било кој. Уште долго време ќе го истражуваме нашиот Сончев Систем со роботизирани сателити и ровери Smile


  _________________
  They look so small from up here Very Happy
  Lutovac
  Lutovac

  Број на мислења : 12
  Age : 28
  Местолокација : Андориа
  Registration date : 2010-05-05

  Re: Тераформирање на планетата Марс

  Пишување  Lutovac on Саб Мај 08, 2010 6:23 pm

  Мислу дека мој пост беше много кратак сс објаснување па затој сакам да споделу нешто сс вас. Незнам дали знаете за едн бугарски сајт .
  www.zamunda.net. Тамо има много добри документарци torrenti кои нонстоп ги ваду па затој можу само да ви га кажу име на документарац т.е има два интересни документарца на овуј тему, дали треба да се испрати човек на Марс и како би изгледало тераформирање на планету па еве ги документарци.

  The Mars Underground -Објасну како едн човек се бори сс нацију за да се испрати човек на Марс. Много интересантно

  Mars Rising -Овој доваѓа нешто како sci fi и објаснуе како у 2033 годину човек почиња сс колонизацију на Марс

  ПС. Тешко е да се регистрирате на сајт па затој ќе ви га даду мој user name и password

  lutovac18
  231207ta

  ако некој има потешкотие сс доунлоад слободно можу да му изрежам документарци сс тему астрономија и научна фантастика. имам едн куп колекцију хехе.
  Geograf
  Geograf

  Број на мислења : 98
  Age : 29
  Местолокација : Делта квадрант
  Registration date : 2009-02-12

  Re: Тераформирање на планетата Марс

  Пишување  Geograf on Саб Мај 08, 2010 6:32 pm

  Лутовац, ако сакаш да донесеш документарци за во недела за време на состанокот, понеси некој по твој избор.
  Lutovac
  Lutovac

  Број на мислења : 12
  Age : 28
  Местолокација : Андориа
  Registration date : 2010-05-05

  Re: Тераформирање на планетата Марс

  Пишување  Lutovac on Саб Мај 08, 2010 6:33 pm

  Нема проблем B Geograf. Ако би сакале ви може и по вашу жељу да донесу имам доста а и да ги немам ќе ги најду хехе.
  Дали би могало да ги донесу на екстеран Хард Диск?


  Последната промена е направена од Lutovac на Саб Мај 08, 2010 10:43 pm. Мислењето е променето 1 пати
  Lutovac
  Lutovac

  Број на мислења : 12
  Age : 28
  Местолокација : Андориа
  Registration date : 2010-05-05

  Re: Тераформирање на планетата Марс

  Пишување  Lutovac on Саб Мај 08, 2010 10:41 pm

  Еве еден интересен артикл од еден вебсат за подобар свет па прочитајте исто така има многу интересни теми.

  http://www.philforhumanity.com/Terraforming_Mars.html
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Тераформирање на планетата Марс

  Пишување  Feanor on Нед Мај 09, 2010 2:43 pm

  За свите могуќи тераформирања!
  http://terraformers.org/

  Иначе, интересно пашање е и дали уопште човек треба да е на Марс? Не од поглед дали е исправно да мењамо, дали да си играмо господ, или слично, него у стил ако се населимо тамо, фактички формирамо под-врсту на човештво, односно колко и да сменимо работе, Марс неможе да е ист како Земљу.

  На пример, радијација која делуе на Земју, онај која гу свите примамо и која завршила огромну работу при мутацију на наши клетке, а сас самото тој и на еволуцију. Различни вредности на овуј природну радијацију носив различно развивање. Па треба да се запрашамо, дали човештво можда ќе се уназади како напредуе у свемир?


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Nikola_S
  Nikola_S

  Број на мислења : 184
  Age : 29
  Местолокација : Измеѓу Хипокампус и Неокотрекс
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Тераформирање на планетата Марс

  Пишување  Nikola_S on Чет Мај 20, 2010 2:42 pm

  Feanor напиша:За свите могуќи тераформирања!
  http://terraformers.org/

  Иначе, интересно пашање е и дали уопште човек треба да е на Марс? Не од поглед дали е исправно да мењамо, дали да си играмо господ, или слично, него у стил ако се населимо тамо, фактички формирамо под-врсту на човештво, односно колко и да сменимо работе, Марс неможе да е ист како Земљу.

  На пример, радијација која делуе на Земју, онај која гу свите примамо и која завршила огромну работу при мутацију на наши клетке, а сас самото тој и на еволуцију. Различни вредности на овуј природну радијацију носив различно развивање. Па треба да се запрашамо, дали човештво можда ќе се уназади како напредуе у свемир?

  Да у право си тој су много добри прашања. Али сви знаемо дека ресурси на нашу милу Земју нема да су вечни, а исто и Слнце. Сас тој што би га населиле Марс би сигурно дошле до много нови технолошки откритија, кои би ни биле алатке у даље освојување на Сончев Систем, па и Универзум. Ипак инстинкт за преживљавање е најак инстинкт што га носимо у себе.


  _________________
  Nikola_S
  Nikola_S

  Број на мислења : 184
  Age : 29
  Местолокација : Измеѓу Хипокампус и Неокотрекс
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Тераформирање на планетата Марс

  Пишување  Nikola_S on Чет Мај 20, 2010 3:03 pm

  И има још нешто што забрави погоре да га пишу, а тој е дека треба и да сметамо на поврату врску што ке гу добиемо од колонизацију, не само на Марс, веќ општо. Пример не само што су гу Европјани колонизирале Америку, веќ и много работе од тј континент су ни незаменљив дел од живот данска. Како тутун, компир и много други културе што су донесени од тамо, и пред све една слобода. Слобода дека човек више не е ограничен само на стар континент, слобода дека после Атлански Океан има још нешто.
  За да још боље сватимо овој у космички рамке еве едн пример од спуштање на Месечину. Замислите како им е било на астронаути, после дугогодишњи и напорни тренинзи, летив на 400 000 километра од дома. Спуштав се, правив ги први чекори на дине на Месечину, и дизав поглед према небо. Од едн пут здогледуев едну плаво зелену светлину. Гледав гу Земју, и сфаќав дека сви људи што ги знаев, сви настани што су им се десиле у живот, сви успеси и падови, несреќе и радости, и цело знање што га поседуев е заробено на тј плаво-зелен камен. Отварав се нови слободе, нови хоризонти и наши размислувања за свет и универзум не су сасвим исти од тга.


  _________________

  Sponsored content

  Re: Тераформирање на планетата Марс

  Пишување  Sponsored content


   Сега е точно Сре Јан 23, 2019 10:21 am