Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Share
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Feanor on Сре Мар 25, 2009 10:27 pm

  Во тек е анкета на нашата страна, Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс? , коментирајте овде зошто да, зошто не Smile


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Feanor on Сре Мар 25, 2009 10:32 pm

  Јас лично сметам дека е потребно такво нешто, заљтоа што полека Земјата почнува да не не собира сите, ресурсите се трошат, а технологијата е на доволно ниво да се прати екипаж таму, кој ќе одреди дали е можно тераформирање на оваа планета (а со се поголемите докази дека има живот, макар примитивен, на Марс, ова се потврдува), а и да донесат примероци за директно уистражување, бидејќи досега се што знаеме за Марс е од роверите (со исклучок мислам за еден астероид паднат на Земјата од таму).


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Martin
  Martin

  Број на мислења : 301
  Age : 31
  Местолокација : Catwalk Galaxy
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Martin on Сре Мар 25, 2009 11:57 pm

  Feanor напиша:Јас лично сметам дека е потребно такво нешто, заљтоа што полека Земјата почнува да не не собира сите, ресурсите се трошат, а технологијата е на доволно ниво да се прати екипаж таму, кој ќе одреди дали е можно тераформирање на оваа планета (а со се поголемите докази дека има живот, макар примитивен, на Марс, ова се потврдува), а и да донесат примероци за директно уистражување, бидејќи досега се што знаеме за Марс е од роверите (со исклучок мислам за еден астероид паднат на Земјата од таму).

  Човечката мисија на Марс е само прашање на време кога ќе се прати! Значи со следната генерација на вселенските летала на НАСА - Арес, ќе почне нова ера во вселенските истражувања (бар така велат официјалните власти од НАСА) и воспоставување на Трајна база на Месечината од каде би се лансирале бродовите, а воедно може да послужи и како бродоградилиште. Интересен концепт, за кој верувам дека сев од наведеното погоре ќе се оствари во нашиот животен век. Па кој знае, може и некој од нас ќе го посети Марс или Месечината bounce What a Face


  _________________
  They look so small from up here Very Happy
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Feanor on Вто Апр 07, 2009 5:17 pm

  заврши анкетата од минатата недела, еве ги резултатите:

  Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?
  Да
  19 79.2%
  Не
  5 20.8%

  Број на гласачи : 24

  Ако им некој да каже зошто не би требало да има мисија на Марс?


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Branko
  Branko

  Број на мислења : 41
  Age : 38
  Местолокација : Twisted City
  Registration date : 2009-02-09

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Branko on Вто Апр 07, 2009 8:00 pm

  Најверојатно прашањето ти е „зошто не би требало да има човечка мисија на Марс?“, бидејќи роботизирани мисии имало и сеуште има. Меѓудругите и јас гласав дека не треба да се прати човечка мисија. Причинате според мене се
  - ризикот е преголем, бидејќи процентот на шансата за успех е далеку под 50% (под 50% имаат успех роботизираните мисии).
  - цената на ваква мисија е далеку поголема од роботизираните ( се проценува на стотици милијарди долари).
  - и според мене најважната причина, нема потреба да се прати затоа што роботизираните го прават се она што би го правел и човекот, дури подобро. Во моментите кога ке имаме (ако имаме) сигурни места и знаци за ЕТ живот, човечка мисија би била оправдана и најверојатно ќе се случи. Сега за сега уште не сме стасале до тоа ниво на напредок.
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Feanor on Вто Апр 07, 2009 9:05 pm

  Branko напиша:Најверојатно прашањето ти е „зошто не би требало да има човечка мисија на Марс?“, бидејќи роботизирани мисии имало и сеуште има. Меѓудругите и јас гласав дека не треба да се прати човечка мисија. Причинате според мене се
  - ризикот е преголем, бидејќи процентот на шансата за успех е далеку под 50% (под 50% имаат успех роботизираните мисии).
  - цената на ваква мисија е далеку поголема од роботизираните ( се проценува на стотици милијарди долари).
  - и според мене најважната причина, нема потреба да се прати затоа што роботизираните го прават се она што би го правел и човекот, дури подобро. Во моментите кога ке имаме (ако имаме) сигурни места и знаци за ЕТ живот, човечка мисија би била оправдана и најверојатно ќе се случи. Сега за сега уште не сме стасале до тоа ниво на напредок.
  Па добро, делимично се слагам со ова, ризикот е можеби голем. што се однесува до парите, мислам дека е далеку подобро да ги дадат за ова, него во промашена војна против арапски земји Smile

  А инаку има многу предности човечка мисија во однос на роботските кои се досега применуваат. Роботите, колку и да се софистицирани, не можат да донесуваат одлуки за тоа што и како да бараат следно, врз основа на тоа што начле досега. Пак им треба човечка асистенција, а мислам дека 40 минути доцни сигналот со наредбата одкако ќе го пратат од земјата додека да дојде назад со резултатите., Исто така, човекот би можел конечно да донесе назад примероци за понатамошно испитување, па да видат и научниците одблизу што всучнпост се случува на Марс.

  А баш сум против одење, ако се најде некој организам, бидејќи несакајѓи можеме да донесеме нешто, и тоа нешто да значи крај за животот на Марс. Мислам дека треба да се повлежеме, или да бидеме многу внимателни доколку најдеме живот таму. А нема да бидеме внимателни, тоа е сигурно Smile


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  Branko
  Branko

  Број на мислења : 41
  Age : 38
  Местолокација : Twisted City
  Registration date : 2009-02-09

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Branko on Вто Апр 07, 2009 10:38 pm

  Роботизираните мисии функционираат со претходно внесен сет од команди кој се внесува барем еднаш дневно. Од друга страна тие имаат доста и софистицирана вештачка интелегенција за снаоѓање во просторот во реално време. Според мене и човековиот екипаж би имал сличен начин на работа, одредување на целите еднаш дневно и потоа истражување во ограничен простор. Каснењето од 20-тина минути би го имале и кога имаме ваква мисија. Враќање на примероци има смисла само ако има некаква форма на живот (тешко дека Наса би фрлила толку пари за камења кои се слични со земјените). Инаку стравот дека би можеле да го загадиме Марс со наши микроорганизми ти е оправдан, ама веќе е касно, бидејќи и марсовите ровери се направени на земјата, па пости веројатност дека преку нив сме го направиле загадувањето.
  Nikola_S
  Nikola_S

  Број на мислења : 184
  Age : 29
  Местолокација : Измеѓу Хипокампус и Неокотрекс
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Nikola_S on Сре Апр 08, 2009 1:19 am

  Мислам дека Брано доста чиста мисла има тука, но заборава на фактот дека праќање на човек на Марс не би било изведено само од научни побуди, туку и од други посимболични побуди. Секако дека и спуштањето на човекот на Месечината било многу повеќе шоу него научен придонес, но губењето на Вселенската Трке за СССР значело и почеток на крајот. Со самата загуба на вселенската трка почнува да слабее влијанието на СССР во светот и се повеќе се верува во либерално-демократскиот начин на општествено уредување. Вселенската Трка на денешницата ке биде сигурно спуштањето на Марс и со тоа што одредена светска велесила ке спушти на Марс ке го докаже својот примат во светот. А секако дека и со тоа ке се добијат битни податоци за реакција на човековото тело на условите на Црвената Планета и појасно ке се соглеедаат можностите за искористување и колонизација на истата.


  _________________
  Martin
  Martin

  Број на мислења : 301
  Age : 31
  Местолокација : Catwalk Galaxy
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Martin on Чет Апр 09, 2009 11:36 pm

  Nikola_S напиша:Мислам дека Брано доста чиста мисла има тука, но заборава на фактот дека праќање на човек на Марс не би било изведено само од научни побуди, туку и од други посимболични побуди. Секако дека и спуштањето на човекот на Месечината било многу повеќе шоу него научен придонес, но губењето на Вселенската Трке за СССР значело и почеток на крајот. Со самата загуба на вселенската трка почнува да слабее влијанието на СССР во светот и се повеќе се верува во либерално-демократскиот начин на општествено уредување. Вселенската Трка на денешницата ке биде сигурно спуштањето на Марс и со тоа што одредена светска велесила ке спушти на Марс ке го докаже својот примат во светот. А секако дека и со тоа ке се добијат битни податоци за реакција на човековото тело на условите на Црвената Планета и појасно ке се соглеедаат можностите за искористување и колонизација на истата.

  Јас пак си правам планови за одмор на кањоните на Марс Very Happy


  _________________
  They look so small from up here Very Happy
  filipvselena
  filipvselena

  Број на мислења : 10
  Age : 25
  Местолокација : Штип
  Registration date : 2010-03-21

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  filipvselena on Нед Мар 21, 2010 2:27 pm

  Martin напиша:
  Nikola_S напиша:Мислам дека Брано доста чиста мисла има тука, но заборава на фактот дека праќање на човек на Марс не би било изведено само од научни побуди, туку и од други посимболични побуди. Секако дека и спуштањето на човекот на Месечината било многу повеќе шоу него научен придонес, но губењето на Вселенската Трке за СССР значело и почеток на крајот. Со самата загуба на вселенската трка почнува да слабее влијанието на СССР во светот и се повеќе се верува во либерално-демократскиот начин на општествено уредување. Вселенската Трка на денешницата ке биде сигурно спуштањето на Марс и со тоа што одредена светска велесила ке спушти на Марс ке го докаже својот примат во светот. А секако дека и со тоа ке се добијат битни податоци за реакција на човековото тело на условите на Црвената Планета и појасно ке се соглеедаат можностите за искористување и колонизација на истата.

  Јас пак си правам планови за одмор на кањоните на Марс Very Happy

  Незнам колку од луѓето се спремни да живеат во населби покриени со посебни штитови кои ќе не штитат од надворешните сурови влијаниа на Марс.Знаеме дека кислород речиси и нема,гравитацијата е послаба од таа на земја,соларното зрачење е појако,а исто така и временските услови се драстично појаки од тие на Земјата.Животот ќе биде како да живееме во тегла и ќе биде многу необично.Движењето и просторот ограничени,потреба од заштитни одела и слично.Замислете што би се случило ако некој мал астероид пробие некој објект и настане декомпресија то ест кислородот истече?Повеќе сум за тоа да се направат подземни населби на Марс.И понатаму дел од луѓето да живеат на Марс а некои на Земја.Така би се решил проблемот со густина на населеност на луѓето.
  Nikola_S
  Nikola_S

  Број на мислења : 184
  Age : 29
  Местолокација : Измеѓу Хипокампус и Неокотрекс
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Nikola_S on Нед Мар 21, 2010 2:39 pm

  filipvselena напиша:
  Martin напиша:
  Nikola_S напиша:Мислам дека Брано доста чиста мисла има тука, но заборава на фактот дека праќање на човек на Марс не би било изведено само од научни побуди, туку и од други посимболични побуди. Секако дека и спуштањето на човекот на Месечината било многу повеќе шоу него научен придонес, но губењето на Вселенската Трке за СССР значело и почеток на крајот. Со самата загуба на вселенската трка почнува да слабее влијанието на СССР во светот и се повеќе се верува во либерално-демократскиот начин на општествено уредување. Вселенската Трка на денешницата ке биде сигурно спуштањето на Марс и со тоа што одредена светска велесила ке спушти на Марс ке го докаже својот примат во светот. А секако дека и со тоа ке се добијат битни податоци за реакција на човековото тело на условите на Црвената Планета и појасно ке се соглеедаат можностите за искористување и колонизација на истата.

  Јас пак си правам планови за одмор на кањоните на Марс Very Happy

  Незнам колку од луѓето се спремни да живеат во населби покриени со посебни штитови кои ќе не штитат од надворешните сурови влијаниа на Марс.Знаеме дека кислород речиси и нема,гравитацијата е послаба од таа на земја,соларното зрачење е појако,а исто така и временските услови се драстично појаки од тие на Земјата.Животот ќе биде како да живееме во тегла и ќе биде многу необично.Движењето и просторот ограничени,потреба од заштитни одела и слично.Замислете што би се случило ако некој мал астероид пробие некој објект и настане декомпресија то ест кислородот истече?Повеќе сум за тоа да се направат подземни населби на Марс.И понатаму дел од луѓето да живеат на Марс а некои на Земја.Така би се решил проблемот со густина на населеност на луѓето.

  Сега ми текна една анегдота од времето кога била создадена парната машина. Имено таа конечно си нашла примена во локомотивите, но многумина од тогашните научници сметале дека телото човечко неможе да издржи поголема брзина од 20км на час, и дека тоа сигурно би довело до некои соматски, но пред се психички пореметувања. Денеска човекот патува со многу поголеми брзини, со маглем возови, со авиони............. мислам дека е јасно која ми е поентата Cool


  _________________
  Geograf
  Geograf

  Број на мислења : 98
  Age : 29
  Местолокација : Делта квадрант
  Registration date : 2009-02-12

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Geograf on Нед Мар 21, 2010 2:45 pm

  Nikola_S напиша:
  filipvselena напиша:
  Martin напиша:
  Nikola_S напиша:Мислам дека Брано доста чиста мисла има тука, но заборава на фактот дека праќање на човек на Марс не би било изведено само од научни побуди, туку и од други посимболични побуди. Секако дека и спуштањето на човекот на Месечината било многу повеќе шоу него научен придонес, но губењето на Вселенската Трке за СССР значело и почеток на крајот. Со самата загуба на вселенската трка почнува да слабее влијанието на СССР во светот и се повеќе се верува во либерално-демократскиот начин на општествено уредување. Вселенската Трка на денешницата ке биде сигурно спуштањето на Марс и со тоа што одредена светска велесила ке спушти на Марс ке го докаже својот примат во светот. А секако дека и со тоа ке се добијат битни податоци за реакција на човековото тело на условите на Црвената Планета и појасно ке се соглеедаат можностите за искористување и колонизација на истата.

  Јас пак си правам планови за одмор на кањоните на Марс Very Happy

  Незнам колку од луѓето се спремни да живеат во населби покриени со посебни штитови кои ќе не штитат од надворешните сурови влијаниа на Марс.Знаеме дека кислород речиси и нема,гравитацијата е послаба од таа на земја,соларното зрачење е појако,а исто така и временските услови се драстично појаки од тие на Земјата.Животот ќе биде како да живееме во тегла и ќе биде многу необично.Движењето и просторот ограничени,потреба од заштитни одела и слично.Замислете што би се случило ако некој мал астероид пробие некој објект и настане декомпресија то ест кислородот истече?Повеќе сум за тоа да се направат подземни населби на Марс.И понатаму дел од луѓето да живеат на Марс а некои на Земја.Така би се решил проблемот со густина на населеност на луѓето.

  Сега ми текна една анегдота од времето кога била создадена парната машина. Имено таа конечно си нашла примена во локомотивите, но многумина од тогашните научници сметале дека телото човечко неможе да издржи поголема брзина од 20км на час, и дека тоа сигурно би довело до некои соматски, но пред се психички пореметувања. Денеска човекот патува со многу поголеми брзини, со маглем возови, со авиони............. мислам дека е јасно која ми е поентата Cool


  Секако дека е јасно тоа што го кажа, затоа што ако тогаш човекот бил скептик околу тоа дека телото не може да издржи и 20 км на час, а тоа сега е остварливо, можеби и во иднина човекот ќе развие и поголема брзина слична на таа на ворп од Ѕвездени патеки. Smile
  filipvselena
  filipvselena

  Број на мислења : 10
  Age : 25
  Местолокација : Штип
  Registration date : 2010-03-21

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  filipvselena on Нед Мар 21, 2010 3:01 pm

  B Geograf напиша:
  Nikola_S напиша:
  filipvselena напиша:
  Martin напиша:
  Nikola_S напиша:Мислам дека Брано доста чиста мисла има тука, но заборава на фактот дека праќање на човек на Марс не би било изведено само од научни побуди, туку и од други посимболични побуди. Секако дека и спуштањето на човекот на Месечината било многу повеќе шоу него научен придонес, но губењето на Вселенската Трке за СССР значело и почеток на крајот. Со самата загуба на вселенската трка почнува да слабее влијанието на СССР во светот и се повеќе се верува во либерално-демократскиот начин на општествено уредување. Вселенската Трка на денешницата ке биде сигурно спуштањето на Марс и со тоа што одредена светска велесила ке спушти на Марс ке го докаже својот примат во светот. А секако дека и со тоа ке се добијат битни податоци за реакција на човековото тело на условите на Црвената Планета и појасно ке се соглеедаат можностите за искористување и колонизација на истата.

  Јас пак си правам планови за одмор на кањоните на Марс Very Happy

  Незнам колку од луѓето се спремни да живеат во населби покриени со посебни штитови кои ќе не штитат од надворешните сурови влијаниа на Марс.Знаеме дека кислород речиси и нема,гравитацијата е послаба од таа на земја,соларното зрачење е појако,а исто така и временските услови се драстично појаки од тие на Земјата.Животот ќе биде како да живееме во тегла и ќе биде многу необично.Движењето и просторот ограничени,потреба од заштитни одела и слично.Замислете што би се случило ако некој мал астероид пробие некој објект и настане декомпресија то ест кислородот истече?Повеќе сум за тоа да се направат подземни населби на Марс.И понатаму дел од луѓето да живеат на Марс а некои на Земја.Така би се решил проблемот со густина на населеност на луѓето.

  Сега ми текна една анегдота од времето кога била создадена парната машина. Имено таа конечно си нашла примена во локомотивите, но многумина од тогашните научници сметале дека телото човечко неможе да издржи поголема брзина од 20км на час, и дека тоа сигурно би довело до некои соматски, но пред се психички пореметувања. Денеска човекот патува со многу поголеми брзини, со маглем возови, со авиони............. мислам дека е јасно која ми е поентата Cool


  Секако дека е јасно тоа што го кажа, затоа што ако тогаш човекот бил скептик околу тоа дека телото не може да издржи и 20 км на час, а тоа сега е остварливо, можеби и во иднина човекот ќе развие и поголема брзина слична на таа на ворп од Ѕвездени патеки. Smile

  Неможам да се сетам,според Стар Трек Ворп 2 или Ворп 5 значи 2 или 5 пати побрзо од брзина на светлината то ест ворп 2 е два пати побрзо од брзина на светлината?
  Nikola_S
  Nikola_S

  Број на мислења : 184
  Age : 29
  Местолокација : Измеѓу Хипокампус и Неокотрекс
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Nikola_S on Нед Мар 21, 2010 3:30 pm

  filipvselena напиша:
  B Geograf напиша:
  Nikola_S напиша:
  filipvselena напиша:
  Martin напиша:
  Nikola_S напиша:Мислам дека Брано доста чиста мисла има тука, но заборава на фактот дека праќање на човек на Марс не би било изведено само од научни побуди, туку и од други посимболични побуди. Секако дека и спуштањето на човекот на Месечината било многу повеќе шоу него научен придонес, но губењето на Вселенската Трке за СССР значело и почеток на крајот. Со самата загуба на вселенската трка почнува да слабее влијанието на СССР во светот и се повеќе се верува во либерално-демократскиот начин на општествено уредување. Вселенската Трка на денешницата ке биде сигурно спуштањето на Марс и со тоа што одредена светска велесила ке спушти на Марс ке го докаже својот примат во светот. А секако дека и со тоа ке се добијат битни податоци за реакција на човековото тело на условите на Црвената Планета и појасно ке се соглеедаат можностите за искористување и колонизација на истата.

  Јас пак си правам планови за одмор на кањоните на Марс Very Happy

  Незнам колку од луѓето се спремни да живеат во населби покриени со посебни штитови кои ќе не штитат од надворешните сурови влијаниа на Марс.Знаеме дека кислород речиси и нема,гравитацијата е послаба од таа на земја,соларното зрачење е појако,а исто така и временските услови се драстично појаки од тие на Земјата.Животот ќе биде како да живееме во тегла и ќе биде многу необично.Движењето и просторот ограничени,потреба од заштитни одела и слично.Замислете што би се случило ако некој мал астероид пробие некој објект и настане декомпресија то ест кислородот истече?Повеќе сум за тоа да се направат подземни населби на Марс.И понатаму дел од луѓето да живеат на Марс а некои на Земја.Така би се решил проблемот со густина на населеност на луѓето.

  Сега ми текна една анегдота од времето кога била создадена парната машина. Имено таа конечно си нашла примена во локомотивите, но многумина од тогашните научници сметале дека телото човечко неможе да издржи поголема брзина од 20км на час, и дека тоа сигурно би довело до некои соматски, но пред се психички пореметувања. Денеска човекот патува со многу поголеми брзини, со маглем возови, со авиони............. мислам дека е јасно која ми е поентата Cool


  Секако дека е јасно тоа што го кажа, затоа што ако тогаш човекот бил скептик околу тоа дека телото не може да издржи и 20 км на час, а тоа сега е остварливо, можеби и во иднина човекот ќе развие и поголема брзина слична на таа на ворп од Ѕвездени патеки. Smile

  Неможам да се сетам,според Стар Трек Ворп 2 или Ворп 5 значи 2 или 5 пати побрзо од брзина на светлината то ест ворп 2 е два пати побрзо од брзина на светлината?

  Да да така мислам дека е, Ворп 2 е 2 пати побрзо од брзината на светлината, а претпоставувам дека ворп 1 е брзина на светлината. И оние sub-light брзини што ги имаат, импулс и слично за мареврирање. За подетално сигурно има на Мемори Алфа вики.


  _________________
  filipvselena
  filipvselena

  Број на мислења : 10
  Age : 25
  Местолокација : Штип
  Registration date : 2010-03-21

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  filipvselena on Нед Мар 21, 2010 3:33 pm

  Сепак според теорија на Ајнштајн најголемата брзина со која човекот може да се движи е брзина на светлината.Ако патуваме со поголема брзина,според Ајнштајн не би можеле да останеме живи бидејќи настануваат пореметувања во просторот и времето но сето тоа на теоретска база.Така да само Стар Трек ја знае тајната како да се избегне тоа Smile
  Feanor
  Feanor

  Број на мислења : 219
  Age : 31
  Местолокација : У дадену Епсилон околину
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Feanor on Нед Мар 21, 2010 6:40 pm

  Ворп 1 е светлосна брзина (С), Ворп 2 е 18С, Ворп 3 е 39Ц.... итн Smile Ја имате целата табела тука

  Инаку, да укажам на една заблуда која често се поврзува со Ајнштајн. Ајнштајн не вели дека е невозможно патување со брзина на светлина (и поголема од неа), туку дека е невозможно забрзувањето до такви брзини. Имено, при такво забрзување, кога ќе се дојде до С, должината на телото станува нула, а телото има бесконечна маса, што е недозволиво (и нелогично!).

  Разликата е тоа што Ајнштајн не исклучува честички што веќе патуваат со таа брзина. Фотоните се први, тие имаат само маса кога мируваат, а кога се движат, се движат со С и немаат маса. Тука се и мислам сеуште теоретските Тахиони, кои (пак, теоретски) се движат со брзина поголема од светлината. Проблемот е што ваквите честички не можат да носат информации... така да се практично бескорисни Smile)


  _________________
  If you go to Z'ha'dum, you will die.
  avatar
  branislav

  Број на мислења : 20
  Registration date : 2010-04-23

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  branislav on Пет Апр 23, 2010 6:49 pm

  Jas mislam deka treba da ima kolonizacija na mars ali pod negovata kora ima golem sloj na obvivka i ima mal sloj na jadro sto e nevozmozno da se ima zivot bidejci na zemjata pod korata ima gorna obvivka dolna obvivka nadvoresno jadro i vnatresno jadro+ na mars ima mnogu slabo magnetno pole sto doveduva deka mars ima samo relativno mala topka zelezo vo svoeto jadro!Zatoa jas mislam deka nema da moze da ima zivot osven kako vo filmot"300000 miles under the sea" da izmislime masina koja od voda ke proizveduva vozdusni baloni od kislorod no sepak nema da imame gravitacija i obvivka kako na zemja vodata mnogu brzu ke isparuva!
  Geograf
  Geograf

  Број на мислења : 98
  Age : 29
  Местолокација : Делта квадрант
  Registration date : 2009-02-12

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Geograf on Нед Апр 25, 2010 1:05 pm

  Добро Бранислав, и јас се согласувам со Марко дека не треба да има мисија на Марс, но од страна на американците имаше најава за ваква мисија и тоа некаде кон средината на 2030 година, што сега за сега треба да се почека за да се види исходот од ваквата мисија. Smile

  Sponsored content

  Re: Дали треба да се прати човечки екипаж на Марс?

  Пишување  Sponsored content


   Сега е точно Сре Јан 23, 2019 10:23 am