Колонизација на Марс

  Share
  Martin
  Martin

  Број на мислења : 301
  Age : 31
  Местолокација : Catwalk Galaxy
  Registration date : 2009-02-05

  Колонизација на Марс

  Пишување  Martin on Чет Фед 12, 2009 1:32 pm

  Неколку месеци на каналот Discovery Science се емитува сериски филм за можно сценарио при колонизација на Марс. Воедно група астронаути од сите земји (Зборувам од технолошките развиени Земји кои учествуваат во Вселенската Програма) меѓу кои се и САД, Русија, Кина, Германија, Франција испраќаат човечка мисија на Марс. Пред пристигнување едно од сценариото кое е претставено во серијата е дека не оди се така глатко и при влез во атмосферата на Марс т.е. пред спуштањето се појавуваат проблеми во инструментацијата, па леталото скршнува од својот курс, но успешно слетува. После откриваат успешно вода на тлото на Марс, со помош на дупчалка, преживуваат Песочна Олуја и тн и тн. Интересно сценарио што би се случило на површината на Марс доколку испратиме човечка Мисија. За термините на серијата ќе ви пишам накнадно, интересно е да се погледне. Коментар за оние кои ја имаат гледано серијата и воедно може и коментар што мислите за човечките мисии надвор од нашата Планета???


  _________________
  They look so small from up here Very Happy
  Nikola_S
  Nikola_S

  Број на мислења : 184
  Age : 29
  Местолокација : Измеѓу Хипокампус и Неокотрекс
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Колонизација на Марс

  Пишување  Nikola_S on Чет Фед 12, 2009 9:11 pm

  mmartin напиша:Неколку месеци на каналот Discovery Science се емитува сериски филм за можно сценарио при колонизација на Марс. Воедно група астронаути од сите земји (Зборувам од технолошките развиени Земји кои учествуваат во Вселенската Програма) меѓу кои се и САД, Русија, Кина, Германија, Франција испраќаат човечка мисија на Марс. Пред пристигнување едно од сценариото кое е претставено во серијата е дека не оди се така глатко и при влез во атмосферата на Марс т.е. пред спуштањето се појавуваат проблеми во инструментацијата, па леталото скршнува од својот курс, но успешно слетува. После откриваат успешно вода на тлото на Марс, со помош на дупчалка, преживуваат Песочна Олуја и тн и тн. Интересно сценарио што би се случило на површината на Марс доколку испратиме човечка Мисија. За термините на серијата ќе ви пишам накнадно, интересно е да се погледне. Коментар за оние кои ја имаат гледано серијата и воедно може и коментар што мислите за човечките мисии надвор од нашата Планета???

  Овдека сакам да додадам дека задолжителна литература на оваа тема е Колонизација и Тераформација на Марс, која ја има на сајтот на САД. Таму се опфатени неколку сценарија за колонизација на црвената планета, притоа текстот е напишан на во разбирлив секондевен стил, што значи дека немора да сте некој добар познавач на фиката или пак астрономијата за да сфатите за што станува збор.
  Линкот:http://astronomija.com.mk/vest.asp?id=34


  _________________
  Branko
  Branko

  Број на мислења : 41
  Age : 38
  Местолокација : Twisted City
  Registration date : 2009-02-09

  Re: Колонизација на Марс

  Пишување  Branko on Чет Фед 12, 2009 9:56 pm

  Серијата доста реално го прикажува она што би се случувало доколку се прати мисија на Марс со човечки екипаж. Не успеав целата да ја изгледам, ама од тоа што го видов е доста научно издржано. Фактот дека таква мисија ќе бара технологии развивани од различни земји и стотици милијарди долари, значи дека ќе треба да биде мултинационална како што е во серијата, за разлика од трката за Месечината.
  Човештвото во моментот поседува технологија успешно да прати човачка мисија до Марс, но две главни работи спречуваат таа да се случи: вољата на светските политичари и економисти да ја подржат и финансираат како и немањето вистинска научна причина да пратиме луѓе на Марс (роверите си ја вршат работата повеќе од добро до сега). Доколку роверите на Марс откријат накаква форма на сегашен или фосилисиран живот, тогаш треба да се очекува да се пратат и луѓе за да го испитаат пософистицирано.
  Martin
  Martin

  Број на мислења : 301
  Age : 31
  Местолокација : Catwalk Galaxy
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Колонизација на Марс

  Пишување  Martin on Чет Фед 12, 2009 11:04 pm

  Branko напиша:Серијата доста реално го прикажува она што би се случувало доколку се прати мисија на Марс со човечки екипаж. Не успеав целата да ја изгледам, ама од тоа што го видов е доста научно издржано. Фактот дека таква мисија ќе бара технологии развивани од различни земји и стотици милијарди долари, значи дека ќе треба да биде мултинационална како што е во серијата, за разлика од трката за Месечината.
  Човештвото во моментот поседува технологија успешно да прати човачка мисија до Марс, но две главни работи спречуваат таа да се случи: вољата на светските политичари и економисти да ја подржат и финансираат како и немањето вистинска научна причина да пратиме луѓе на Марс (роверите си ја вршат работата повеќе од добро до сега). Доколку роверите на Марс откријат накаква форма на сегашен или фосилисиран живот, тогаш треба да се очекува да се пратат и луѓе за да го испитаат пософистицирано.

  Мислам дека НАСА објави постоење на живот на Марс, на фосилизирани форми на живот кои испуштаат Метан во атмосферата на Марс. ја имаме објавено статијата, погледни на групата на Facebook или во некои од постарите статии на сајтот, не сум сигурен баш кај се наоѓа, ај баш ќе побарам па ќе го објавам линкот до статијата. Значи ги имаме предусловиет за човечка мисија, а и патувањето не е многу, само шест месеци со денешнава технологија, значи е остварливо!! Има заинтересирани??? Razz


  _________________
  They look so small from up here Very Happy
  Branko
  Branko

  Број на мислења : 41
  Age : 38
  Местолокација : Twisted City
  Registration date : 2009-02-09

  Re: Колонизација на Марс

  Пишување  Branko on Чет Фед 12, 2009 11:14 pm

  mmartin напиша:
  Branko напиша:Серијата доста реално го прикажува она што би се случувало доколку се прати мисија на Марс со човечки екипаж. Не успеав целата да ја изгледам, ама од тоа што го видов е доста научно издржано. Фактот дека таква мисија ќе бара технологии развивани од различни земји и стотици милијарди долари, значи дека ќе треба да биде мултинационална како што е во серијата, за разлика од трката за Месечината.
  Човештвото во моментот поседува технологија успешно да прати човачка мисија до Марс, но две главни работи спречуваат таа да се случи: вољата на светските политичари и економисти да ја подржат и финансираат како и немањето вистинска научна причина да пратиме луѓе на Марс (роверите си ја вршат работата повеќе од добро до сега). Доколку роверите на Марс откријат накаква форма на сегашен или фосилисиран живот, тогаш треба да се очекува да се пратат и луѓе за да го испитаат пософистицирано.

  Мислам дека НАСА објави постоење на живот на Марс, на фосилизирани форми на живот кои испуштаат Метан во атмосферата на Марс. ја имаме објавено статијата, погледни на групата на Facebook или во некои од постарите статии на сајтот, не сум сигурен баш кај се наоѓа, ај баш ќе побарам па ќе го објавам линкот до статијата. Значи ги имаме предусловиет за човечка мисија, а и патувањето не е многу, само шест месеци со денешнава технологија, значи е остварливо!! Има заинтересирани??? Razz

  Тогаш да ја спремаме ракетата за лансирање од најстариот космодром на светот Кокино и да не заборавиме да си земеме доволно пиво за по пат drunken .
  Smajli
  Smajli

  Број на мислења : 63
  Age : 28
  Местолокација : дома :)
  Registration date : 2009-02-07

  Re: Колонизација на Марс

  Пишување  Smajli on Чет Фед 12, 2009 11:36 pm

  чекајте ме и мене! bounce
  Martin
  Martin

  Број на мислења : 301
  Age : 31
  Местолокација : Catwalk Galaxy
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Колонизација на Марс

  Пишување  Martin on Чет Фед 12, 2009 11:37 pm

  Одиме сите луѓе!! понесете само најосновни работи: Облека, храна, мобилен телефон, компјутер, и секако ПИВО bounce


  _________________
  They look so small from up here Very Happy
  Smajli
  Smajli

  Број на мислења : 63
  Age : 28
  Местолокација : дома :)
  Registration date : 2009-02-07

  Re: Колонизација на Марс

  Пишување  Smajli on Чет Фед 12, 2009 11:39 pm

  mmartin напиша:Одиме сите луѓе!! понесете само најосновни работи: Облека, храна, мобилен телефон, компјутер, и секако ПИВО bounce
  еј ќе го земам и дигиталецот! еееееееее bounce
  Martin
  Martin

  Број на мислења : 301
  Age : 31
  Местолокација : Catwalk Galaxy
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Колонизација на Марс

  Пишување  Martin on Чет Фед 12, 2009 11:41 pm

  Smajli напиша:
  mmartin напиша:Одиме сите луѓе!! понесете само најосновни работи: Облека, храна, мобилен телефон, компјутер, и секако ПИВО bounce
  еј ќе го земам и дигиталецот! еееееееее bounce
  Ќе направиме патување низ Слики Razz фотоалбум од првата екскурзија на друштвото - До Марс и назад What a Face


  _________________
  They look so small from up here Very Happy
  Smajli
  Smajli

  Број на мислења : 63
  Age : 28
  Местолокација : дома :)
  Registration date : 2009-02-07

  Re: Колонизација на Марс

  Пишување  Smajli on Чет Фед 12, 2009 11:55 pm

  mmartin напиша:
  Smajli напиша:
  mmartin напиша:Одиме сите луѓе!! понесете само најосновни работи: Облека, храна, мобилен телефон, компјутер, и секако ПИВО bounce
  еј ќе го земам и дигиталецот! еееееееее bounce
  Ќе направиме патување низ Слики Razz фотоалбум од првата екскурзија на друштвото - До Марс и назад What a Face
  Ќе ја направиме првата повеќедневна екскурзија на Марс! cheers ја доаѓам под услов да не се маткаме на половите. не сум по ладното Rolling Eyes
  Martin
  Martin

  Број на мислења : 301
  Age : 31
  Местолокација : Catwalk Galaxy
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Колонизација на Марс

  Пишување  Martin on Саб Фед 14, 2009 4:08 pm

  Smajli напиша:
  mmartin напиша:
  Smajli напиша:
  mmartin напиша:Одиме сите луѓе!! понесете само најосновни работи: Облека, храна, мобилен телефон, компјутер, и секако ПИВО bounce
  еј ќе го земам и дигиталецот! еееееееее bounce
  Ќе направиме патување низ Слики Razz фотоалбум од првата екскурзија на друштвото - До Марс и назад What a Face
  Ќе ја направиме првата повеќедневна екскурзија на Марс! cheers ја доаѓам под услов да не се маткаме на половите. не сум по ладното Rolling Eyes

  ОК Договорено, нема по полови да одиме, ќе ги оставиме за сеа, ама следниот пат ќе одиме Razz


  _________________
  They look so small from up here Very Happy
  Martin
  Martin

  Број на мислења : 301
  Age : 31
  Местолокација : Catwalk Galaxy
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Колонизација на Марс

  Пишување  Martin on Чет Фед 19, 2009 2:25 am

  Инаку може да напишеме нешто поопширно во е-списанието за колонизација на Марс, па така да ве повикувам сите да најдете интересни статии и слики кои ќе бидат објавени во е-списанието со вашето име како објавувачи bounce


  _________________
  They look so small from up here Very Happy

  Sponsored content

  Re: Колонизација на Марс

  Пишување  Sponsored content


   Сега е точно Сре Јан 23, 2019 11:12 am