Во нашата галаксија има 38.000 вонземски цивилизации? !

  Share
  Martin
  Martin

  Број на мислења : 301
  Age : 31
  Местолокација : Catwalk Galaxy
  Registration date : 2009-02-05

  Во нашата галаксија има 38.000 вонземски цивилизации? !

  Пишување  Martin on Пет Фед 06, 2009 2:33 pm

  Според најновото истражување спроведено од страна на шкотски научници, интелегентни вонземски цивилизации постојат, а бројот се мери со илјадници, пренесува BBC.

  Според најновото истражување спроведено од страна на шкотски научници, интелегентни вонземски цивилизации постојат, а бројот се мери со илјадници, пренесува BBC.

  Во последните неколку години надвор од нашиот сончев систем биле откриени повеќе од 330 планети, а тоа помогнало да се одреди точниот број на можни облици на живот. Моменстално според истражувањето се проценува дека во нашата галаксија се наоѓаат најмалку 361 интелегентни цивилизации, а тој број може да се искачи и до 38 илјади. Но и покрај толку голем број, шансите да се воспостави контакт се неизвесни.

  И додека истражувачите често излегуваат со големи проценки, целиот процес е обележан како погодување. Последните претпоставки за бројот на вонземски цивилизации е помеѓу 1000 и 1.

  'Тоа е процес на одредување покрај нашето незнаење', вели научникикот Дункан Форган, истражувач од факултетот во Единбург, кој воедно е главен на овој проект. Во својот пристап, Форган симулирал галаксија слична на нашата, дозволувајќи да се формираат сончеви системи базирани на оние кои се нарекуваат постојани, таканаречени екстрасолани планети во соседството на нашата галаксија. Тие симулирани вонземски светови биле цел на различни сценарија.

  Со првото сценарио било предвидено дека животот настанал многу тешко, но полека се развивал, и врз тоа било сугерирано дека сега во нашата галаксија има 361 развиени вонземски интелегенции.

  Другото сценарио на предвидување било дека животот настанал многу лесно, но патот до интелегенција бил многу тежок. Под тие услови проценето било дека моментално во оваа галаксија постојат 31.513 цивилизации.

  Конечното сценарио на истражување било испитување на можноста дека животот се транспортирал од една на друга планета за време на астероидски дожд - што всушност е популарна теорија за настанокот на живот на нашата планета. За овој пристап било проценето дека сега во нашата галаксија постојат 37.964 вонземски интелегенции.

  'Важно е да се свати дека сликата која е моментално создадена не е целосна', напомнал Форган. Дури и доколку постојат вонземски цивилизации, не е нужно дека со нив ќе може да воспоставиме контакт, бидејќи немаме идеа какви облици на живот имаат тие. Животот на другите планети веројатни варира од обликот на живот каков што имаме на Земјата, поради што моментално не можеме да дознаеме како тие цивилизации изгледаат ниту како се однесуваат.

  Коментар???
  Nikola_S
  Nikola_S

  Број на мислења : 184
  Age : 29
  Местолокација : Измеѓу Хипокампус и Неокотрекс
  Registration date : 2009-02-05

  Re: Во нашата галаксија има 38.000 вонземски цивилизации? !

  Пишување  Nikola_S on Пет Фед 06, 2009 3:14 pm

  mmartin напиша:Според најновото истражување спроведено од страна на шкотски научници, интелегентни вонземски цивилизации постојат, а бројот се мери со илјадници, пренесува BBC.

  Според најновото истражување спроведено од страна на шкотски научници, интелегентни вонземски цивилизации постојат, а бројот се мери со илјадници, пренесува BBC.

  Во последните неколку години надвор од нашиот сончев систем биле откриени повеќе од 330 планети, а тоа помогнало да се одреди точниот број на можни облици на живот. Моменстално според истражувањето се проценува дека во нашата галаксија се наоѓаат најмалку 361 интелегентни цивилизации, а тој број може да се искачи и до 38 илјади. Но и покрај толку голем број, шансите да се воспостави контакт се неизвесни.

  И додека истражувачите често излегуваат со големи проценки, целиот процес е обележан како погодување. Последните претпоставки за бројот на вонземски цивилизации е помеѓу 1000 и 1.

  'Тоа е процес на одредување покрај нашето незнаење', вели научникикот Дункан Форган, истражувач од факултетот во Единбург, кој воедно е главен на овој проект. Во својот пристап, Форган симулирал галаксија слична на нашата, дозволувајќи да се формираат сончеви системи базирани на оние кои се нарекуваат постојани, таканаречени екстрасолани планети во соседството на нашата галаксија. Тие симулирани вонземски светови биле цел на различни сценарија.

  Со првото сценарио било предвидено дека животот настанал многу тешко, но полека се развивал, и врз тоа било сугерирано дека сега во нашата галаксија има 361 развиени вонземски интелегенции.

  Другото сценарио на предвидување било дека животот настанал многу лесно, но патот до интелегенција бил многу тежок. Под тие услови проценето било дека моментално во оваа галаксија постојат 31.513 цивилизации.

  Конечното сценарио на истражување било испитување на можноста дека животот се транспортирал од една на друга планета за време на астероидски дожд - што всушност е популарна теорија за настанокот на живот на нашата планета. За овој пристап било проценето дека сега во нашата галаксија постојат 37.964 вонземски интелегенции.

  'Важно е да се свати дека сликата која е моментално создадена не е целосна', напомнал Форган. Дури и доколку постојат вонземски цивилизации, не е нужно дека со нив ќе може да воспоставиме контакт, бидејќи немаме идеа какви облици на живот имаат тие. Животот на другите планети веројатни варира од обликот на живот каков што имаме на Земјата, поради што моментално не можеме да дознаеме како тие цивилизации изгледаат ниту како се однесуваат.

  Коментар???

  Па овој ваљда е едно од сценираија, има ги повише најпознато е мислу оној на Френк Дрејк и едно има Тимоти Лири Very Happy , у продужетак извадак од википедију за дрејкову једначињу

  "Уско повезана са Фермијевим парадоксом је Дрејкова једначина коју је 1960. формулисао Френк Дрејк, амерички астрофизичар и оснивач СЕТИ-ја. Дрејк је покушао да квантификује величине које утичу на број цивилизација способних за комуникацију, и установи који све фактори утичу на њихову бројност. Општи облик Дрејкове једначине гласи:

  N = R \cdot f_p \cdot n_e \cdot f_l \cdot f_i \cdot f_c \cdot L

  Где су:

  * N – број цивилизација у нашој галаксији са којима бисмо могли да комуницирамо
  * R – просечна брзина настанка звезда у Кумовој слами
  * fp – удео звезда које имају планетарни систем
  * ne – просечан број планета на којима је могуће да се развије живот
  * fl – удео планета на који се живот заиста и развије
  * fi – удео планета са развијеним животом на којима се развије интелигентан живот
  * fc – удео цивилизација способних да остваре међузвездану комуникацију
  * L – очекивани временски период током којег цивилизација емитује сигнале у свемир (односно током ког ју је могуће открити)

  Дрејк је заједно са својим колегама 1961. дао следеће бројеве за вредности његове једначине:

  * R = 10 годишње (сваке године настане 10 звезда)
  * fp = 0,5 (пола од укупног броја звезда има планетарни систем)
  * ne = 2 (у сваком планетарном систему биће по 2 планете на којима је могућ живот)
  * fl = 1 (100% – на свакој таквој планети ће се развити живот)
  * fi = 0,01 (1% планета на којима постоји живот ће изнедрити интелигентне облике)
  * fc = 0,01 (1% интелигенција је у стању да оствари међузвездану комуникацију)
  * L = 10.000 година (просечни животни век цивилизације способне за комуникацију)

  Из ових вредности параметара следи да у сваком тренутку постоји 10 цивилизација способних да остваре контакт са другим цивилизацијама.

  Вредност за R је дата на основу емпиријских података, вредност за fp је мање сигурна док су остале вредности потпуно спекулативне. Зато је и сам Дрејк сматрао да његова једначина не може да разреши Фермијев парадокс, већ само да квантификује наше незнање."

  Еве га и сценарио на Тимоти Лирита, иако он не е имаја много стручни знаења од астрономију и астрофизику, ипак е имаја едн интересан поглед на вселенску колонизацију и могуќност за ванземски живот. Следи извадок од википедију на енглески

  "He adopted the acronym "SMI²LE" as a succinct summary of his pre-transhumanist agenda: SM (Space Migration) + I² (intelligence increase) + LE (Life extension).

  Leary's colonization plan varied greatly throughout the years. Because he believed that he would soon migrate into space, Leary was opposed to the ecology movement. He dismissed many of Earth’s problems and labeled the entire field of ecology “a seductive dinosaur science.” Leary stated that only the “larval,” intellectually and philosophically backward humans, would choose to remain in “the fouled nest.” According to his initial plan to leave the planet, 5,000 of Earth's most virile and intelligent individuals would be launched on a vessel (Starseed 1) equipped with luxurious amenities. This idea was inspired by the plotline of Paul Kantner's concept album Blows Against The Empire, which in turn was derived from Robert A. Heinlein's Lazarus Long series. In the 1980s, he came to embrace NASA scientist Gerard O'Neill's more realistic and egalitarian plans to construct giant Eden-like High Orbital Mini-Earths (documented in the Robert Anton Wilson lecture H.O.M.E.s on LaGrange) using existing technology and raw materials from the Moon, orbital rock and obsolete satellites."

   Сега е точно Сре Јан 23, 2019 10:23 am